Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
bip.gov.pl
Wyszukiwarka
pokaż wyszukiwarkę
schowaj wyszukiwarkę
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii2017-09-18
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-09-18 08:16
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-09-20 08:17

Załączniki:

Akcja SZCZEPIENIA LISÓW IX 2017r. Plik pdf 766.92 KB
więcej
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii2017-09-07
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-09-07 07:30
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-09-07 07:35
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii2017-07-19
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-07-19 11:03
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-07-19 14:26
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii2017-07-14
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-07-14 12:43
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-07-14 12:44
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii2017-05-17
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-05-17 08:41
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-05-17 08:42
– ubój gospodarczy zwierząt- wymagania
 
WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY
 
Posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo do ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa prowadzącego ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw. W obydwu przypadkach jest to ubój własnych zwierząt gospodarskich celem pozyskania mięsa na użytek własny.
 
Do uboju gospodarczego dopuszcza się następujące zwierzęta:
 
  1. cielęta do 6 miesiąca życia
  2. owce, kozy
  3. świnie
  4. drób, zajęczaki
  5. zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych
 
Ubojowi na terenie gospodarstwa poddaje się zwierzęta:
 
• zdrowe,
• które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych, ze względu na chorobę zakaźną wymienioną w przepisach ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego
• po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
 
Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt/ nie dotyczy drobiu i zajęczaków/, jeżeli ubój ma być dokonany:
 
  1. na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były przetrzymywane – posiadacz zwierząt
 
  1. w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były przetrzymywane – podmiot prowadzący to gospodarstwo
 
informuje się Powiatowego Lekarza Weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju
 
Informacja ta winna zawierać następujące dane:
 
  1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi
  2. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo
  3. Gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi
  4. Numer identyfikacyjny zwierząt poddawanych ubojowi
  5. Miejsce i termin uboju
  6. Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju
  7. Inne dane, w tym numer telefonu przekazującego powiadomienie
 
 
W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec lub kóz do informacji o zamiarze uboju zwierząt składa się dodatkowe oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka, poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego oraz informację o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego.
 
Materiał szczególnego ryzyka ( SRM ) to:
 
U cieląt do 6 miesiąca życia:
  1. Migdałki
  2. Jelita od dwunastnicy do odbytnicy
  3. Krezka
  4. Stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM
 
Owce i kozy do 12 miesiąca życia:
  1. Jelito biodrowe
  2. Śledziona
  3. Stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM
 
Owce i kozy powyżej 12 miesiąca życia:
  1. Rdzeń kręgowy
  2. Czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi
  3. Migdałki
  4. Jelito biodrowe
  5. Śledziona
  6. Stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM
 
Wzór powiadomienia w załączeniu.
 
 
Ubój świń:
 
Zgłoszenie nie musi być w formie pisemnej, może być telefonicznie, faxem, e-mailem.
 
Mięso świń, nutrii, dzików nie może zostać spożyte ani przetworzone  przed badaniem na obecność włośni i uzyskaniem zaświadczenia o przeprowadzeniu badania z wynikiem ujemnym   .
Badania takie wykonują lekarze wolnej praktyki, posiadający odpowiednie uprawnienia od Powiatowego Lekarza Weterynarii pracujący na terenie danej gminy.
 
 Zakład odbierający odpady poubojowe
znajdujący się najbliżej powiatu kolbuszowskiego


SARIA Polska Sp. z o.o.
Oddział Sarval w Przewrotnem
Przewrotne 323
36-003 Przewrotne
Polska
tel.: +48 17 851 00 84
fax: +48 17 851 00 09
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii2017-02-06
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-02-06 08:44
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-09-07 07:30
rozwiń archiwum
zwiń archiwum
Wygenerowano: 18 października 2017r. 22:00:55
[ X ]
Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.