WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY
– ubój gospodarczy zwierząt- wymagania
WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY
Posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo do ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa prowadzącego ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw. W obydwu przypadkach jest to ubój własnych zwierząt gospodarskich celem pozyskania mięsa na użytek własny.
Do uboju gospodarczego dopuszcza się następujące zwierzęta:
Ubojowi na terenie gospodarstwa poddaje się zwierzęta:
• zdrowe,
• które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych, ze względu na chorobę zakaźną wymienioną w przepisach ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego
• po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt/ nie dotyczy drobiu i zajęczaków/, jeżeli ubój ma być dokonany:
informuje się Powiatowego Lekarza Weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju
Informacja ta winna zawierać następujące dane:
W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec lub kóz do informacji o zamiarze uboju zwierząt składa się dodatkowe oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka, poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego oraz informację o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego.
Materiał szczególnego ryzyka ( SRM ) to:
U cieląt do 6 miesiąca życia:
Owce i kozy do 12 miesiąca życia:
Owce i kozy powyżej 12 miesiąca życia:
Wzór powiadomienia w załączeniu.
Ubój świń:
Zgłoszenie nie musi być w formie pisemnej, może być telefonicznie, faxem, e-mailem.
Mięso świń, nutrii, dzików nie może zostać spożyte ani przetworzone przed badaniem na obecność włośni i uzyskaniem zaświadczenia o przeprowadzeniu badania z wynikiem ujemnym .
Badania takie wykonują lekarze wolnej praktyki, posiadający odpowiednie uprawnienia od Powiatowego Lekarza Weterynarii pracujący na terenie danej gminy.
WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY
Posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo do ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa prowadzącego ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw. W obydwu przypadkach jest to ubój własnych zwierząt gospodarskich celem pozyskania mięsa na użytek własny.
Do uboju gospodarczego dopuszcza się następujące zwierzęta:
- cielęta do 6 miesiąca życia
- owce, kozy
- świnie
- drób, zajęczaki
- zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych
Ubojowi na terenie gospodarstwa poddaje się zwierzęta:
• zdrowe,
• które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych, ze względu na chorobę zakaźną wymienioną w przepisach ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego
• po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt/ nie dotyczy drobiu i zajęczaków/, jeżeli ubój ma być dokonany:
- na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były przetrzymywane – posiadacz zwierząt
- w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były przetrzymywane – podmiot prowadzący to gospodarstwo
informuje się Powiatowego Lekarza Weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju
Informacja ta winna zawierać następujące dane:
- Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi
- Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo
- Gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi
- Numer identyfikacyjny zwierząt poddawanych ubojowi
- Miejsce i termin uboju
- Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju
- Inne dane, w tym numer telefonu przekazującego powiadomienie
W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec lub kóz do informacji o zamiarze uboju zwierząt składa się dodatkowe oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka, poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego oraz informację o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego.
Materiał szczególnego ryzyka ( SRM ) to:
U cieląt do 6 miesiąca życia:
- Migdałki
- Jelita od dwunastnicy do odbytnicy
- Krezka
- Stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM
Owce i kozy do 12 miesiąca życia:
- Jelito biodrowe
- Śledziona
- Stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM
Owce i kozy powyżej 12 miesiąca życia:
- Rdzeń kręgowy
- Czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi
- Migdałki
- Jelito biodrowe
- Śledziona
- Stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM
Wzór powiadomienia w załączeniu.
Ubój świń:
Zgłoszenie nie musi być w formie pisemnej, może być telefonicznie, faxem, e-mailem.
Mięso świń, nutrii, dzików nie może zostać spożyte ani przetworzone przed badaniem na obecność włośni i uzyskaniem zaświadczenia o przeprowadzeniu badania z wynikiem ujemnym .
Badania takie wykonują lekarze wolnej praktyki, posiadający odpowiednie uprawnienia od Powiatowego Lekarza Weterynarii pracujący na terenie danej gminy.