W załączeniu Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej przekazuje materiały nt. zapobiegania rozprzestrzenia się wirusa dotykającego świnie domowe i dziki, na które nie ma szczepionki ani lekarstwa, poprzez wykrywanie, zapobieganie i zgłaszanie.
Wywiózł padłe świnie samochodem do lasu i zostawił padlinę
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-08-17
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-08-17 10:54
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-08-17 10:59
  • Wniosek
 - hodowca mający zamiar przemieścić świnie do rzeźni lub do  
  gospodarstwa  w  obszarze różowym (II) oraz poza ten obszar, osobiście 
  składa wniosek do Powiatowego Lekarz Weterynarii
  • Pobranie próbek krwi od świń u hodowcy
   –  próbkobranie dotyczy tylko planowanej do wysyłki grupy świń
       przeznaczonych do wysyłki poza obszar II lub do rzeźni - 
       wysyłającej swoje p
rodukty poza obszar II.
  • Próbki (KREW) dostarcza ULW do PIW.
  • Próbki do PIW muszą być dostarczone najpóźniej do godz. 900  w poniedziałek  !!!!
  • Dowóz próbek do ZHW w Krośnie przez PIW – 1 x w tygodniu - w każdy poniedziałek !!!!
  • Oczekiwanie na wynik badania.
  • Wyniki badań ważne są 7 dni od daty pobrania próbki (krwi) w gospodarstwie.
  • Po otrzymaniu wyniku ujemnego – PLW wydaje pozwolenie
           na przemieszczenie świń.
  • Po uzyskaniu pozwolenia
   -   świadectwo zdrowia dla świń, wystawia urzędowy lekarz weterynarii 
      po zbadaniu klinicznym świń 24 godziny przed planowanym 
      przemieszczeniem.
  • W zakresie przemieszczeń wewnątrz obszarów objętych ograniczeniami,
  -  przemieszczenia wymagają uzyskania pozwolenia właściwego PLW
     i  zaopatrzenia przesyłki w świadectwo zdrowia.
 
  -  W takim przypadku nie jest wymagane pobieranie próbek krwi od 
     świń  do badań laboratoryjnych w kierunku ASF.
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-07-05
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-07-05 10:26
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-07-08 10:33
Inwentaryzacja dzików zakończona - Aktualności - Nadleśnictwo Zwoleń - Lasy  Państwowe

Załączniki:

KOMUNIKAT Plik pdf 157.54 KB
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-07-08
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-07-08 09:29
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-07-08 09:32
 KOMUNIKAT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W KOLBUSZOWEJ
          

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej informuje, że ukazało się  ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/952 z dnia 11 czerwca 2021 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/605 ustanawiające szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń, zgodnie z którym zmieniono zasięg obszarów objętych restrykcjami.

 W związku z powyższym;
1. do obszaru objętego ograniczeniami II – (kolor różowy) należą gminy powiatu kolbuszowskiego:
Gmina:  
Majdan Królewski Ogniska wyłącznie u dzików
Cmolas Ogniska wyłącznie u dzików
NIWISKA
od 11.06.2021
Ogniska wyłącznie u dzików
 

2. do obszaru objętego ograniczeniami I – (kolor niebieski) należą gminy powiatu kolbuszowskiego czyli:
Gmina:  
Kolbuszowa  
Brak ognisk u dzików i świń
Dzikowiec  
Brak ognisk u dzików i świń
Raniżów  
Brak ognisk u dzików i świń
NIWISKA  
 
Przemieszczanie z obszaru różowego tj. obszar objęty ograniczeniami II do niebieskiego tj. obszar objęty ograniczeniami I, również dotyczy zakładów mięsnych wymaga badań krwi w kierunku ASF i uzyskania pozwoleń Powiatowego Lekarza Weterynarii, które są ważne 7 dni od daty pobrania próbek.


Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-06-14
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-06-14 14:19
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-07-08 10:20

ASF w Polsce - mapy, obszary objęte restrykcjami, ogniska, przypadki

W związku z występowaniem ASF w Polsce na terytorium kraju zostały wyznaczone obszary objęte różnymi restrykcjami:

  • obszar objęty ograniczeniami III (kolor czerwony na mapie),
  • obszar objęty ograniczeniami II (kolor różowy na mapie),
  • obszar objęty ograniczeniami I (kolor niebieski na mapie).



 
LINK DO MAPY

https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-05-19
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-05-19 09:43
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-05-19 09:46
CHOROBY NIE PRZESTRZEGAJĄ GRANIC!


                                                                      


KOMUNIKAT
PODKARPACKIEGO WOJEWÓDZKIEGO LEKARZA WETERYNARII

AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ (ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa (śmiertelność 80-100 %, zakaz leczenia - brak szczepionek), na którą podatne są świnie domowe oraz dziki. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia.
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi
CHOROBY NIE PRZESTRZEGAJĄ GRANIC!
, a także poprzez zakażoną paszę, wodę, wyposażenie, skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami), możliwe jest również przeniesienie wirusa z naturalnego środowiska do miejsc utrzymywania świń na obuwiu czy kołach pojazdów!Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) cechuje duża oporność na działanie czynników środowiskowych (wysychanie, gnicie, temp., zmiany pH)!!! – w kale w temp. 20 ̊C przeżywa 11 dni, w mięsie nie poddanym procesom technologicznym do 105 dni, a mrożonym nawet 1000 dni! W niskiej temperaturze wirus ASFV jest żywotny i zjadliwy przez kilka lat, ciepło natomiast niszczy go relatywnie szybko: w temperaturze 55°C ginie po 45 min., a w temperaturze 60°C po 20-30 minutach. Spośród środków chemicznych najsilniej działa na zarazek 2% roztwór sody żrącej, działanie niszczące i dezynfekcyjne wykazują także detergenty, podchloryn sodu, aldehyd glutarowy, środki zasadowe, rozpuszczalniki lipidowe i Virkon S. Przed użyciem środka dezynfekcyjnego oczyść odkażaną powierzchnię!
Turysto, przebywając w lesie:
  1. nie hałasuj, unikaj kontaktu z dzikami (przy kontakcie należy jak najszybciej umyć ręce lub zdezynfekować środkiem na bazie alkoholu oraz oczyścić i zdezynfekować obuwie);
  2. nie pozostawiaj żadnych odpadków żywnościowych;
  3. w przypadku znalezienia padłego dzika – powiadom służby (właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii lub najbliższą lecznicę weterynaryjną, straż miejską/gminną, miejscowe koło łowieckie lub starostę, prezydenta/burmistrza, wójta gminy), a po powrocie do domu odkaź ręce, starannie wyczyść i zdezynfekuj obuwie, a odzież przeznacz do prania;
  4. prowadź psy na smyczy;
  5. po powrocie z lasu przez co najmniej 72 godziny nie wchodź do miejsc przebywania świń.
Hodowco trzody chlewnej:
  1. nie karm zwierząt paszą niewiadomego pochodzenia (słoma lub zielonka zebrana z pól położonych w strefach zwalczania choroby, na których przebywają dziki, może być źródłem zakażenia dla świń);
  2. nie kupuj świń z niewiadomego źródła;
  3. stosuj w gospodarstwie maty dezynfekcyjne;
  4. zabezpiecz je przed dostępem zwierząt dzikich (szczelne ogrodzenie, siatki ochronne w oknach);
  5. ogranicz dostęp osób postronnych do zwierząt (w szczególności hodujących świnie czy polujących);
  6. stosuj odzież ochronną, odkażaj ręce, obuwie i sprzęt (obowiązkowo pożyczany!).
 
Przy rygorystycznym przestrzeganiu znanych zasad dotyczących bioasekuracji, tj. ogrodzone chlewnie, zabezpieczone okna, domknięte drzwi, maty dezynfekcyjne i świadomość ludzi (głównie w zakresie bezwzględnego zakazu skarmiania zlewek i wprowadzania do gospodarstw świń niewiadomego pochodzenia), mimo występowania ASF u dzików możliwe jest zwalczenie tej choroby w populacji świń.
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-05-14
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-05-14 12:37
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-06-17 12:58
Zabrze: Dzik ugryzł przechodnia i zaatakował policjantów. Padły strzały -  tvp.info
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-05-14
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-05-14 08:12
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-05-14 08:14
Warszawa dn. 20 kwietnia 2021r.
 
Wytyczne dotyczące praktycznego wdrażania zasad spełniania wymagań bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących świnie zgodnie z wymaganiami załącznika  II RWK 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń.  
 
1. Zasady bioasekuracji ustanawia załącznik II do RWK  7 kwietnia  2021r. ustanawiającego specjalne środki kontroli w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.
 
2. Zasady bioasekuracji dotyczą gospodarstw utrzymujących świnie:
- w obszarze  objętym ograniczeniami  I,
- w obszarze objętym ograniczeniami II,
- w obszarze objętym ograniczeniami III,
z których
- świnie będą wywożone poza obszary objęte ograniczeniami;
- materiał biologiczny będzie wywożony poza obszary objęte ograniczeniami;
- UPPZ będą wywożone poza obszary objęte ograniczeniami;
- świeże mięso, surowe wyroby mięsne oraz produkty mięsne otrzymane ze świń utrzymywanych i ubitych w obszarze objętym ograniczeniami II i III będą wywożone poza te obszary.
 
3. Gospodarstwa, które wprowadzają na rynek zarówno zwierzęta, jak i ww.  produkty zwierzęce opisane w pkt 2. muszą wdrożyć następujące zasady utrzymania świń:
a) nie może być bezpośredniego ani pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami, a co najmniej:
  1. innymi świniami utrzymywanymi w innych gospodarstwach (np. zakaz naturalnego krycia loch i loszek przez knura pochodzącego z innego gospodarstwa; nie utrzymywanie własnych świń przez pracowników zatrudnionych spoza fermy obsługujących świnie, materiały paszowe używane w gospodarstwie lub materiał ściółkowy;  zakaz pożyczania i przywożenia do  okresowego użycia sprzętu i narzędzi służących do obsługi świń z i do innych gospodarstw. Wyjątek stanowiłby specjalistyczny sprzęt i urządzenia niezbędny do użycia w budynkach gdzie przebywają świnie po uprzednio wykonanych zabiegach czyszczenia i dezynfekcji);
  2. dzikami zarówno żywymi, tuszami dzików odstrzelonych lub zwłokami dzików  padłych;
b) każdorazowa zmiana obuwia i odzieży roboczej przy wejściu i wyjściu do/z budynku inwentarskiego, w którym przebywają świnie. Należy ustanowić wydzieloną strefę (np. oddzieloną ścianką działową lub ławką), poza którą nie można przemieszczać się bez zmiany odzieży i obuwia;
c) mycie i dezynfekcja rąk oraz dezynfekcja obuwia przy wejściu do pomieszczeń inwentarskich (środki używane do odkażania spełniają wymagania i zarejestrowanych zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 9 października 2015 r. o produktach biobójczych);
d) brak jakiegokolwiek kontaktu z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej 48 godzin przez osoby  uczestniczące w polowaniu lub odstrzale sanitarnym, na którym pozyskano dziki lub jakiegokolwiek innego kontaktu z dzikami,  tuszami lub zwłokami dzików;
e) obowiązuje zakaz wstępu nieupoważnionych osób lub wjazdu nieupoważnionych środków transportu do gospodarstwa, w tym do pomieszczeń, w których trzymane są świnie. Oznacza to konieczność rejestracji wraz z zapisaniem celu wizyty wszystkich osób wchodzących do budynków inwentarskich o istotnym znaczeniu jak chlewnia, magazyn materiałów ściółkowych i pasz;
f) obowiązkowe jest rejestrowanie wszystkich osób i środków transportu, wkraczających do gospodarstwa, w którym trzymane są świnie (przykłady rejestrów znajdują się na stronie (https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/materialy-pomocnicze-dla-hodowcow-swin);
g) pomieszczenia i budynki gospodarstwa, w którym trzymane są świnie, muszą:
  1. być zbudowane w taki sposób aby żadne inne zwierzęta z zewnątrz  nie mogły wejść do budynków lub pomieszczeń, ani mieć kontaktu ze świniami utrzymywanymi w budynku/pomieszczeniu,  ich paszą i ściółką (system zabezpieczeń przeciw owadom może być zorganizowany poprzez używanie lamp owadobójczych, lepów, repelentów, środków owadobójczych używanych na zewnątrz i wewnątrz budynków, larwicydów oraz odpowiednim zabezpieczeniu zbiorników przechowywania gnojowicy (obornika), osuszaniu terenu wokół budynków (nie dopuszczenie do utrzymywania się stojącej wody, bezodpływowych oczek wodnych itp.);
  2. umożliwiać wykonanie mycia i dezynfekcji rąk;
(iii)   umożliwiać dokonanie mycia i dezynfekcji  tych pomieszczeń;
(iv)  posiadać warunki w postaci wydzielonego miejsca do zmiany obuwia i odzieży przed wejściem do pomieszczeń, w których trzymane są świnie (np. szatni przepustowej lub miejsca oddzielonego ławką, ścianką działową itp.);
h) posiadać ogrodzenie chroniące  pomieszczenia,  w których trzymane są świnie oraz budynki, w których przechowywana jest pasza i ściółka. Ściana budynków z odpowiednio zabezpieczonymi otworami okiennymi może stanowić barierę spełniającą wyznaczony cel. W przypadku braku spełnienia tego wymogu można do końca października 2021r. nakazać po kontroli i w formie decyzji administracyjnej  wykonanie obowiązku  bez uszczerbku dla możliwości wprowadzania świń na rynek jeżeli:
- nie ma bezpośredniego zagrożenia ewentualnego rozprzestrzeniania się wirusa ASF z gospodarstwa z powodu braku ogrodzenia (inne wymagania są w pełni spełnione),
- świnie z tego gospodarstwa nie mogą być przemieszczane do innych państw członkowskich lub krajów trzecich,
- istnieje inny sposób zabezpieczenia budynków inwentarskich oraz magazynów pasz i ściółki przed dzikimi zwierzętami,
i) w pierwszej fazie tj. do 31 października 2021r. tzw. „Plan bezpieczeństwa biologicznego” „zatwierdzony” przez właściwego PLW, uwzględniający profil gospodarstwa i ustawodawstwo krajowe musi być sporządzony dla tych gospodarstw, w których pracuje minimum jedna osoba z zewnątrz. „Zatwierdzenie”, czyli potwierdzenie sporządzenia dokumentacji zawierającego wszystkie wymagane poniżej elementy będzie częścią składową kontroli spełnienia zasad bioasekuracji.
Do końca br. kontrole posiadania tzw. „Planu bezpieczeństwa biologicznego” powinny być przeprowadzone również w podmiotach nie zatrudniających dodatkowych pracowników spoza gospodarstw z wyznaczeniem terminu jego  utworzenia nie dłuższego niż 2 miesiące. W takich gospodarstwach elementy „Planu” do utworzenia powinny obejmować pkt 4 (i), (ii), (iii) (v), (vi), (vii).
4. Plan bezpieczeństwa biologicznego obejmuje co najmniej:
  1. ustanowienie w gospodarstwie stref „czystych” i „brudnych” dla pracowników, w zależności od typu gospodarstwa, takich jak szatnie, prysznic, stołówka.
Część czysta może obejmować wyłącznie budynki inwentarskie oraz  miejsca  przechowywania  gotowej do użycia paszy i ściółkę;
  1. ustanowienie zasad dotyczących wprowadzania nowych świń do gospodarstwa. Czy zakupione świnie wprowadzane są do budynków/pomieszczeń, gdzie już przebywają zwierzęta, czy stosowany jest system całe puste- całe pełne. Jeśli w budynku przebywają już inne świnie w jaki sposób odizolujemy nowe świnie na okres 30 dni od dnia ich wprowadzenia; 
  2. opracowane procedury czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu, sprzętu przetrzymywanego na fermie i higieny pracowników (osób obsługujących świnie);
  3. opracowane  zasady zapewnienia żywności dla pracowników na terenie gospodarstwa oraz zakazu trzymania świń przez osoby pracujące bezpośrednio przy świniach;
  4. program szkoleń dla pracowników, w tym każdego nowoprzyjętego do pracy przed podjęciem czynności, obejmujący co najmniej: zasady higieny, wejścia i wyjścia do/z budynków, gdzie utrzymywane są świnie, w tym zmianę odzieży i obuwia, zasady prawidłowego mycia i dezynfekcji rąk, obuwia, urządzeń, sprzętu i pomieszczeń, podstawowej oceny stanu zdrowia świń. O zasadach bioasekuracji przy obsłudze zwierząt w gospodarstwie powinni też być poinformowania domownicy. W gospodarstwach nie zatrudniających osób z zewnątrz do obsługi świń, paszy i materiałów ściółkowych spełnienie tego wymogu następuje przez posiadanie ulotek informacyjnych, uczestnictwie w spotkaniach szkoleniowych w sprawie zasad kontroli i zapobiegania ASF organizowanych dla hodowców świń;
  5. ustanowienie i przegląd minimum raz na rok lub kiedy zaistnieje potrzeba,  zasad obejmujących przemieszczanie się ludzi, zwierząt, urządzeń i sprzętu  wewnątrz gospodarstwa w celu zapewnienia właściwego oddzielenia różnych jednostek epizootycznych (np. budynków, obszarów produkcyjnych fermy jak porodówki, odchowalnie, tuczarnie), zasady dotyczące ustanowienia konkretnych wejść i wyjść do budynków oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu świń z UPPZ w tym odpady kuchenne powstającymi w gospodarstwie, a także zwierzętami z innych jednostek epizootycznych. Opracowane procedury przekazania padłych świń do unieszkodliwienia w zakładach sektora utylizacyjnego (odbiór przez uprawniony podmiot z podaniem nazwy i kontaktowego numeru telefonu lub adresu mailowego , wypełnienie oświadczeń w dokumentach handlowych o zgłoszeniu upadków PLW;
  6. procedury i instrukcje dotyczące stosowania zasad wymagań bioasekuracji podczas konieczności dokonywania napraw, remontów, czy konserwacji urządzeń lub innej infrastruktury budynku gdzie przebywają świnie, przechowuje się pasze i ściółkę, w tym zasady wejścia do tych budynków i wyjścia;
  7. zasady przeprowadzania audytów i lub samooceny opracowanych i stosowanych zasad bioasekuracji w tym „Planu bezpieczeństwa biologicznego”. Minimum raz na rok taki przegląd dokumentacji powinien być robiony lub po każdej zmianie jak zwiększenie produkcji (nowe budynki), zmiany sposobu zakupu zwierząt, zmiana typu gospodarstwa np. z  obiegu zamkniętego na tucz. W przypadku gospodarstw do 50 sztuk średniorocznie audyt przeprowadzany będzie w ramach kontroli PLW.
 
5. Kontrole PLW lub urzędowych lekarzy weterynarii w gospodarstwach prowadzone są z częstotliwością:
- w obszarach objętym ograniczeniami I i II dwa razy do roku w odstępach min. 4 miesięcy. Kontrola sprawdzająca w przypadku wykrytych uchybień może być zaliczona do wymogu częstotliwości wizyt jeśli odbywała się z uwzględnieniem nakazanego interwału czasowego,
- w obszarze objętym ograniczeniami III 4 razy do roku w ostępach 3 miesięcznych. Liczba kontroli  może być zmniejszona do 2 rocznie, jeśli ostatnia kontrola warunków utrzymania świń potwierdziła spełnienie wymagań bioasekuracji oraz prowadzony jest monitoring i nadzór choroby określony przepisami art. 16 ust. 1 lit. c RWK.
 
Sporządził : Krzysztof Jażdżewski
Sprawdził: Katarzyna Wawrzak, Paweł Meyer
Zaakceptował: Bogdan Konopka.
 
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-04-26
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-04-26 11:47
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-06-17 12:59

Załączniki:

WALKA Z ASF Plik image 292.81 KB
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2020-09-01
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2020-09-01 14:23
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2020-09-01 14:24

Załączniki:

Ulotka Plik image 292.81 KB
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2020-07-31
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2020-07-31 20:32
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2020-08-31 20:34

KOMUNIKAT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W KOLBUSZOWEJ

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej informuje, że w dniu 2 marca 2020 r. została opublikowana w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej Decyzja Wykonawcza Komisji (UE) 2020/291 z dnia 28.02.2020 r. zmieniająca załącznik do decyzji wykonawczej 2014/709/UE w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich.

 

1. do obszaru objętego ograniczeniami (część II załącznika do decyzji – ,,strefa czerwona” zostały włączone:

Gmina:

 

Majdan Królewski

                                                           

Cmolas

                                                           

 

2. do obszaru ochronnego (część I załącznika do decyzji –

,,strefa żółta” należą pozostałe gminy powiatu kolbuszowskiego czyli:

Gmina:

 

Kolbuszowa

                                                         

Dzikowiec

                                                         

Raniżów

                                                         

Niwiska

                                                        



 

Informacja w sprawie zasad przemieszczania świń w związku z wystąpieniem na terytorium Polski (ASF)

STREFA CZERWONA (obszar objęty ograniczeniami)

Powiatowy Lekarz Weterynarii Kolbuszowej informuje, że w każdym przypadku przemieszczania świń dotyczącym obszaru objętego ograniczeniami (strefa czerwona) istnieje konieczność uzyskania pozwolenia (w formie decyzji) wydanego przez PLW na pisemny wniosek właściciela/rolnika.

W obszarze objętym ograniczeniami,,wewnątrz strefy czerwonej” wysyłka świń do innych gospodarstw albo do rzeźni celem uboju możliwa po:

  1. Uzyskaniu pozwolenia decyzji Powiatowego      Lekarza Weterynarii w Kolbuszowej na przemieszczenie świń wydanej na pisemny wniosek rolnika,
  2. Wystawieniu przez urzędowego lekarza weterynarii świadectwa zdrowia dla świń pod warunkiem, że nie wcześniej niż 24 godziny przed wysyłką świnie będą zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii w gospodarstwie pochodzenia,
  3. Transport zwierząt następuje po uzyskaniu dokumentów, o których mowa powyżej, a świnie przemieszcza się bezpośrednio do innego gospodarstwa lub rzeźni w obrębie tej strefy.

Do obszaru objętego ograniczeniami,,do strefy czerwonej” wysyłka świń do gospodarstw możliwa po:

  1. Uzyskaniu pozwolenia decyzji Powiatowego      Lekarza Weterynarii w Kolbuszowej na wprowadzenie świń wydanej na pisemny      wniosek rolnika z potwierdzeniem od właściwego powiatowego lekarza      weterynarii o statusie gospodarstwa pochodzenia świń (wyłącznie z strefy białej lub żółtej)  
  2. Wystawieniu przez urzędowego lekarza weterynarii w gospodarstwie pochodzenia świadectwa zdrowia dla świń
  3. Transport zwierząt następuje po uzyskaniu dokumentów, o których mowa powyżej, a świnie przemieszcza się bezpośrednio  do gospodarstwa przeznaczenia.

 Nie ma obowiązku przeprowadzania badań krwi świń w kierunku afrykańskiego pomoru świń ASF – za wyjątkiem zaobserwowania podczas badania klinicznego  podejrzenia objawów choroby

Warunki transportu zwierząt: Środki transportu, którymi są przewożone zwierzęta, po rozładunku muszą być czyszczone i odkażane najszybciej jak to możliwe, a dokument potwierdzający ich przeprowadzenie po ostatnim przemieszczeniu zwierząt (albo jego kopia) muszą być przewożone w tym środku transportu i udostępniane na żądanie urzędowego lekarza weterynarii (dotyczy każdego pojazdu zarówno zatwierdzonego przewoźnika  jak też własnego transportu rolniczego na odległość do 50 km).

 

Zgłoszenie do biura ARiMR

Posiadacz świń znajdujących się w siedzibie stada na obszarze objętym ograniczeniami zobowiązany jest zgłosić kierownikowi biura w ciągu 24 godzin:

  1. zwiększenie lub zmniejszenie liczebności stada,
  2. ubój zwierzęcia gospodarskiego
    •  z podaniem liczby zwierząt, które przybyły lub ubyły ze stada oraz miejsca pochodzenia lub       przeznaczenia zwierzęcia

 

Informacja w sprawie zasad przemieszczania świń w związku z wystąpieniem na terytorium Polski afrykańskiego pomoru świń (ASF)

STREFA CZERWONA (obszar objęty ograniczeniami)

Wysyłka świń,,ze strefy czerwonej” do innych gospodarstw albo celem uboju do rzeźni w granicach Polski możliwa jest po:

  1. Uzyskaniu pozwolenia decyzji Powiatowego  Lekarza Weterynarii w Kolbuszowej na przemieszczenie świń wydanej na      pisemny wniosek rolnika, po uzyskaniu zgody od właściwego powiatowego      lekarza weterynarii gospodarstwa przeznaczenia świń
         (z wyjątkiem strefy niebieskiej –      obszaru zagrożenia) lub rzeźni      posiadającej nadane uprawnienia w tym zakresie,
  2. Wystawieniu przez urzędowego lekarza      weterynarii świadectwa zdrowia dla świń pod warunkiem, że nie      wcześniej niż 24 godziny przed wysyłką zwierzęta zostały zbadane przez      urzędowego lekarza weterynarii w gospodarstwie pochodzenia,
  3. Spełnienie dodatkowych wymagań      weterynaryjnych dla przemieszczanych świń
  4. muszą przebywać w gospodarstwie 30      dni bezpośrednio przed przemieszczeniem lub od urodzenia,
  5. pochodzą z gospodarstwa, do którego w      okresie 30 dni przed przemieszczeniem nie wprowadzono świń pochodzących z      obszarów zagrożenia (strefy      niebieskiej) albo objętego ograniczeniami (strefy czerwonej) w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru      świń,
  6. w okresie 7 dni przed dniem   przemieszczenia zostały poddane badaniu laboratoryjnemu w kierunku ASF z wynikiem  ujemnym i uzyskano ujemny wynik tego badania  !!!!!!!!!!!
  7. Transport zwierząt następuje po  uzyskaniu dokumentów, o których mowa powyżej, a świnie przemieszcza się bezpośrednio do innego gospodarstwa lub rzeźni.

 Warunki transportu zwierząt:

Środki transportu, którymi są przewożone zwierzęta, po rozładunku muszą być czyszczone i odkażane najszybciej jak to możliwe, a dokument potwierdzający ich przeprowadzenie po ostatnim przemieszczeniu zwierząt (albo jego kopia) muszą być przewożone w tym środku transportu i udostępniane na żądanie urzędowego lekarza weterynarii
(dotyczy każdego pojazdu zarówno zatwierdzonego przewoźnika, jak też własnego transportu rolniczego na odległość do 50 km).


Strefa żółta (obszar ochronny)

    • W obrębie strefy żółtej oraz poza  ten obszar w granicach Polski - przesyłka świń do innych gospodarstw albo do rzeźni musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia, wystawione przez       urzędowego lekarza weterynarii (nie wcześniej niż 24 godziny przed  wysyłką).
    • Ze strefy żółtej poza granice Polski - dodatkowe wymagania weterynaryjne dla       przemieszczanych świń:
          
      • muszą przebywać w gospodarstwie co  najmniej 30 dni bezpośrednio przed przemieszczeniem lub od urodzenia,
      •   
      • pochodzą z gospodarstwa, do którego  w okresie 30 dni przed przemieszczeniem nie wprowadzono świń  pochodzących ze strefy niebieskiej (obszarów zagrożenia), ani czerwonej (obszaru objętego ograniczeniami),
      •   
      • w ciągu 7 dni przed przemieszczeniem zostały poddane badaniu laboratoryjnemu w kierunku ASF z wynikiem ujemnym,
      •   
      • w ciągu 24 godzin przed  przemieszczeniem zostały poddane badaniu klinicznemu przez urzędowego  lekarza weterynarii i nie wykazywały objawów klinicznych ASF - następnie        urzędowy lekarz weterynarii wystawia świadectwo zdrowia.

Wywóz świń z obszaru ochronnego do innego państwa Unii Europejskiej musi również uwzględniać wymagania dotyczące choroby Aujeszky’ego.


 

Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2020-03-04
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2020-03-09 07:39
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-06-14 10:32
  • obszar objęty ograniczeniami III (kolor czerwony na mapie),
  • obszar objęty ograniczeniami II (kolor różowy na mapie),
  • obszar objęty ograniczeniami I (kolor niebieski na mapie).
link do mapy strona GIW   https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

 
 
obszar objęty ograniczeniami
 
Lokalizacja kontenera chłodniczego
 
Osoba odpowiedzialna za obsługę kontenera chłodniczego
 
Telefon kontaktowy
niebieski
I
ul. Łęgowa 93, 36-121 Wilcza Wola
50°22'20.7"N ; 21°54'22.5"E
obwód łowiecki nr 32 pk
Krzysztof Kowal
KŁ „Darz Bór” w Świerczowie
607878388
różowy
 II
Komorów 37, 36-110 Majdan Królewski
50°20'51.9"N ; 21°46'06.2"E
obwód łowiecki nr 31 pk
Roman Stec
KŁ „Knieja” w Majdanie Królewskim
693565194
 różowy
II
36-147 Trześń 1B
50°14'28.5"N ; 21°39'42.9"E
obwód łowiecki nr 60 pk
Marian Stąpor
KŁ „Borek” w Kolbuszowej
605884195
607252004
niebieski
I

Werynia 209 A

36-100 Kolbuszowa
50°14'03.3"N 21°51'45.8"E

50.234250, 21.862724

obwód łowiecki nr 61 pk

Leszek Bieleń
KŁ "Towarzystwo Myśliwych w Rzeszowie"
603712798
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2021-06-14
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-06-14 10:20
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-06-17 12:10
NIEAKTUALNE INFORMACJE

Obszar ochronny ASF

W związku z DECYZJĄ WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2019/1994 z dnia 28 listopada 2019 r. zmieniająca załącznik do decyzji wykonawczej 2014/709/UE w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich został określony obszar ochronny (strefa żółta) dla —

cały powiat kolbuszowski
 
Wymagania dotyczące gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną na obszarze ochronnym (strefa żółta),
Krótszy termin na dokonanie zgłoszenia zmiany stanu świń w gospodarstwie.
Na  terenie  obszaru ochronnego  istnieje  obowiązek  zgłaszania  do  ARiMR  każdego zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada (kupno, sprzedaż, padnięcie, ubój na potrzeby własne) oraz  dokonania oznakowania świń w ciągu 48  godzin  (2  dni)                      od zaistnienia  tego  zdarzenia.
Ubój na użytek własny jest dozwolony pod następującymi warunkami:
-        świnie  były  utrzymywane  w  gospodarstwie  co  najmniej  przez  30  dni  przed ubojem,
-        posiadacz  świń  zgłosi do  Powiatowego  Lekarza Weterynarii  w  Kolbuszowej  zamiar  przeprowadzenia  uboju  minimum  24  h  przed ubojem,
-        świnie  zostaną  poddane  badaniu  przedubojowemu  wykonanemu  przez uprawnionego lekarza weterynarii,
-        mięso  pozyskane  w  wyniku  uboju  tych  świń  zostanie  poddane  badaniu poubojowemu przez uprawnionego lekarza weterynarii.
Na  terenie  obszaru  ochronnego  istnieje  obowiązek  natychmiastowego zgłoszenia  do  Powiatowego   Lekarza   Weterynarii   w każdego  przypadku padnięcia świni  w  gospodarstwie  (przed  oddaniem  zwłok  świni  do  utylizacji) oraz przypadków podejrzenia wystąpienia afrykańskiego pomoru świń.
 
W przypadku podejrzenia wystąpienia ASF u świń należy:
1.      Zgłaszać wszelkie niepojące oznaki i objawy nasuwające podejrzenie choroby Powiatowemu  Lekarzowi  Weterynarii  w  Kolbuszowej  lub  lekarzowi  weterynarii opiekującemu się stadem.
2.      Pozostawić zwierzęta w miejscu przebywania.
3.      Nie  wywozić  z  gospodarstwa  zwierząt,  zwłok  zwierzęcych,  produktów pochodzenia zwierzęcego, ściółki, paszy i sprzętu.
4.      Uniemożliwić  osobom  postronnym  dostęp  do  pomieszczeń  lub  miejsc,                      w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
 
Istnieje  obowiązek  powiadomienia  Powiatowego  Lekarza  Weterynarii                          w Kolbuszowej   o  zalezieniu  zwłok  dzika  – w przypadku  znalezienia  padłego  dzika należy:
1.      Oznakować miejsce znalezienia zwłok dzika, aby ułatwić ich odnalezienie przez odpowiednie służby.
2.      Nie dotykać zwłok i pozostawić je w miejscu znalezienia.
3.      Zgłosić fakt znalezienia padłego dzika do Powiatowego Lekarza Weterynarii  w Kolbuszowej lub najbliższej lecznicy weterynaryjnej lub policji, straży miejskiej lub miejscowego koła łowieckiego.
4.      Osoby mające kontakt z dzikiem lub będące w jego pobliżu powinny stosować środki higieny  niezbędne do  ograniczenia  ryzyka  szerzenia  się  ASF,  w  tym dokonywać odkażania rąk i obuwia.
5.      Osoby mające kontakt z dzikiem przez 72 godziny nie powinny wchodzić do miejsc,  w  których  utrzymywane  są  świnie  i  nie  wykonywać  czynności związanych z obsługą świń.
Na  terenie  obszaru  ochronnego obowiązuje wymóg oznakowania  budynków,                         w których utrzymywane są zwierzęta, tablicą z napisem "Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”.
W gospodarstwie powinna  znajdować  się dokumentacja  weterynaryjna  dotycząca przebiegu  leczenia  i przeprowadzonych  zabiegów  weterynaryjnych  oraz  padłych zwierząt.
Świnie  wprowadzane  do  gospodarstwa powinny  zostać  zaopatrzone w  świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, wystawione nie wcześniej niż 24 h przed przemieszczeniem.
Powiatowy  Lekarz  Weterynarii  w  Kolbuszowej  przypomina  o  konieczności przestrzegania  zasad  bioasekuracji  w  gospodarstwie  wynikających                                       z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r.                      w sprawie  środków  podejmowanych  w  związku  z  wystąpieniem  afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. z 2018 r. poz. 290 z późn. zm.).
Nakazy
1.      Utrzymywanie  świń  w  gospodarstwie  w  sposób  wykluczający  kontakt  ze zwierzętami  wolno  żyjącymi  i  ze  zwierzętami  domowymi  (psy,  koty)  w odrębnych,  zamkniętych  pomieszczeniach,  w  których  są  utrzymywane  tylko świnie  (oddzielne  wejście,  brak  bezpośredniego  przejścia  do  pomieszczeń, w których utrzymywane są inne zwierzęta kopytne tj. konie, krowy, owce, kozy).
2.      Sporządzanie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta,  warchlaki,  tuczniki,  lochy,  loszki,  knury  i  knurki oraz  bieżące aktualizowanie tego spisu.
3.      Prowadzenie  rejestru  środków  transportu  do  przewozu  świń,  paszy  lub produktów  ubocznych  pochodzenia  zwierzęcego,  wjeżdżających  na  teren gospodarstwa  oraz  rejestru  wejść  osób  do  pomieszczeń,  w  których  są utrzymywane świnie.
4.      Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.
5.      Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami do budynków i pomieszczeń  w  których  utrzymywane  są  świnie  oraz  przed  wejściami  i wyjściami do gospodarstwa o szerokości nie mniejszej niż szerokość danego wejścia, długość nie mniejsza niż 1 metr oraz stałe utrzymywanie mat w stanie zapewniającym  skuteczne  działanie  środka  dezynfekcyjnego  (systematyczne polewanie mat środkiem dezynfekcyjnym).
6.      Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami  z  gospodarstwa lub  zainstalowanie  niecek  dezynfekcyjnych  o  szerokości  nie  mniejszej  niż szerokość wjazdu, długość nie mniejsza niż obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego  do  gospodarstwa  oraz  stałe  utrzymywanie  mat/niecek dezynfekcyjnych    w stanie  zapewniającym  skuteczne  działanie  środka dezynfekcyjnego.
7.      Zabezpieczenie  wybiegu  dla  świń  podwójnym  ogrodzeniem  o  wysokości wynoszącej  co  najmniej  1,5  m,  związanym  na  stałe  z  podłożem,  a  każdego wjazdu i wyjazdu oraz wejścia i wyjścia z takiego wybiegu zabezpieczenia matą dezynfekcyjną.
8.      Wykonywanie  czynności  związanych  z  obsługą  świń  wyłącznie  przez  osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie.
9.      Stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem  tych  czynności,  środków  higieny  niezbędnych  do  ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia.
10.    Bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
11.    Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej  oraz  obuwia  ochronnego  przeznaczonego  wyłącznie  do wykonywania tych czynności.
12.    Uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie.
13.    Wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni.
Zakazy
1.      Zakaz żywienia świń odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne.
2.      Zakaz karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami  lub  obszaru  zagrożenia,  chyba  że  tę  zielonkę  lub  to  ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom.
3.      Zakaz wykorzystywania  w  pomieszczeniach,  w  których  są  utrzymywane świnie,  słomy  na  ściółkę  dla  zwierząt  pochodzącej  z  obszaru  objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu  niedostępnym  dla  dzików  co  najmniej  przez  90  dni  przed  jej wykorzystaniem.
4.      Zakaz  wnoszenia  i  wwożenia  na  teren  gospodarstwa,  w  którym  są utrzymywane  świnie,  zwłok  dzików,  tusz  dzików,  części  tusz  dzików  i produktów   ubocznych   pochodzenia   zwierzęcego   oraz   materiałów  i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF.
5.      Zakaz  prowadzenia  uboju  świń  w  celu  produkcji  mięsa  na  użytek  własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
6.      Zakaz wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt. Spełnianie powyższych wymagań jest warunkiem przyznania odszkodowania w przypadku stwierdzenia choroby w gospodarstwie! Na obszarze   ochronnym   powiatowy   lekarz   weterynarii   dwa   razy   w   roku przeprowadza w gospodarstwach utrzymujących świnie kontrolę przestrzegania ww. nakazów  i  zakazów  wraz  z  wywiadem  lekarsko-weterynaryjnym  oraz  badaniem klinicznym świń z pomiarem wewnętrznej ciepłoty ciała.
 
Dodatkowych informacji  można  uzyskać w   siedzibie 
 Powiatowego   Inspektoratu Weterynarii   w Kolbuszowej
tel.: 17 /74 45 723
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2019-12-10
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-04-26 15:13
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2021-04-26 13:40
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
Wytworzył2019-04-11
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2019-04-11 12:13
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2019-04-11 12:23
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
Wytworzył2019-01-24
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2019-01-24 13:01





ZESTAWIENIE PRODUKTÓW BIOBÓJCZYCH, WYKAZUJĄCYCH DZIAŁANIE WIRUSOBÓJCZE, ZNAJDUJĄCYCH ZASTOSOWANIE W HIGIENIE WETERYNARYJNEJ
(ZGODNIE Z WYKAZEM PRZEKAZANYM PRZEZ PREZESA URZĘDU REJESTRACJI PRODUKTÓW LECZNICZYCH, WYROBÓW MEDYCZNYCH I PRODUKTÓW BIOBÓJCZYCH PISMEM Z DNIA 17 PAŹDZIERNIKA 2018 R.):
Agrisan 8090
Hppa
Omnisept
Aldekol Des 03
Huwa-San Tr-50
Oropharma Disinfect Spray
Aldekol Des Ff
Hyperox®
Oxykol
Arco-Sept
Hypred Force 7
Prontech
Aseptol Pro
Incimaxx Aqua S-D
Prophyl 2000
Chloramin® T
Incimaxx Des-N
Sanitas Forte Vet
Cid 20
Incimaxx T
Savo Prim
Desam Effekt M
Kc 5000
Th5
DesAT
Keno TM cox
Virakil O2
Desintec Fl-Des Ga forte
Kill'ops
Virex
Dip-Io 5000
Lely Quaress-Iodine
Virkon Professional Tablets
Dr Oxy-Des Foam
Lerasept® Aktiv
Virkon TM S
Dupont ™ Virkon Advanced
Lerasept® Spezial LF
Virocid RTU
Epidemed Vc 400
Lerasept® Spezial Sr 415
Virocid®
Four’sann
Liq-Io 5500
Virocid® F
G-Mix Power
Multicide 150
Viroshield
G-Mix Spray
Neo Opp
Halamid
Neopredisan 135-1®
Każdorazowo przed zastosowaniem produktu biobójczego należy zapoznać się z informacjami zawartymi w ulotce dołączonej do produktu i stosować go ściśle według wskazań producenta.
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
Wytworzył2018-12-11
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2018-12-11 13:57
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2018-12-11 14:01


 
Ważna informacja dla rolników utrzymujących trzodę chlewną
W związku z wejściem w życie w dniu 28 lutego 2018 r. przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lutego 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. poz. 360), określającego dodatkowe wymagania dla hodowców świń na terytorium kraju znajdującym się poza obszarami objętymi restrykcjami w związku z występowaniem ASF (w tym terenu całego województwa podkarpackiego), w załączeniu przekazuję do wiadomości i wykorzystania opracowane w Głównym Inspektoracie Weterynarii dokumenty, które mogą służyć jako materiał pomocniczy dla hodowców trzody chlewnej w zakresie realizacji wymagań wynikających z ww. rozporządzenia.
Opracowano:
- ulotkę informacyjną;
- dokument pt. "Przestrzeganie zasad bioasekuracji zawartych w przepisach rozporządzenia Ministra rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, położonych na terytorium Polski poza obszarami objętymi restrykcjami w związku z występowaniem ASF (poza obszarem zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym)";
- wzór dokumentacji przeglądu zabezpieczeń budynków przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych (załącznik nr 1);
- wzór rejestru wjazdów środków transportu do gospodarstwa (załącznik nr 2);
- wzór rejestru osób wchodzących do budynków, w których utrzymywane są świnie (załącznik nr 3);
- lista preparatów do dezynfekcji rąk dostępnych do obrotu w Polsce (załącznik nr 4);
- zasady prawidłowego oczyszczania i dezynfekcji środków transportu, obuwia i pomieszczeń (załącznik nr 5);
- wzór dokumentacji czyszczenia i dezynfekcji w gospodarstwie (załącznik nr 6);
- wzór spisu świń (załącznik nr 7).

W pierwszych wierszach plików wymienionych w załącznikach 1-3 oraz 6-7, wskazano przykładowy sposób wypełniania tej dokumentacji.
Należy zaznaczyć, iż wzory dokumentów wymienionych w załącznikach nr 1-3 oraz 6-7 stanowią przykładowy wzór i nie powinny być traktowane jako wymóg obligatoryjnego ich prowadzenia dokładnie w takiej formie.
Wzory powyższych dokumentów zostały opracowane w związku z pojawiającymi się pytaniami ze strony hodowców trzody chlewnej o sposób prowadzenia dokumentacji wynikającej z obowiązku spoczywającego od 28 lutego br. na wszystkich posiadaczach świń, nałożonego przepisami wspomnianego powyżej rozporządzenia.
 
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
Wytworzył2018-02-26
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2018-02-26 08:06
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2018-03-23 12:55


PROSIMY UWAŻNIE PRZECZYTAĆ !!!


Afrykański pomór świń (ASF) to groźna choroba wirusowa, na którą chorują  WYŁĄCZNIE ŚWINIE I DZIKI.
 
Ludzie NIE SĄ wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, stąd choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia. Występowanie ASF wśród dzików stanowi jednak bardzo poważne zagrożenie dla trzody chlewnej. Wirus ASF może przez długi czas utrzymywać się w zwłokach padłych dzików, dlatego powinny być one usuwane ze środowiska.
 
Celem niniejszej akcji informacyjnej jest wsparcie działań zmierzających do eliminacji wirusa, poprzez usuwanie ze środowiska martwych dzików, potencjalnie zakażonych ASF. Ścisłe przestrzeganie poniższych zasad zminimalizuje ryzyko ewentualnego rozprzestrzenienia się choroby, w tym ryzyko wprowadzenia ASF do gospodarstw, w których utrzymywane są świnie.
 
Przez „dziki padłe” należy rozumieć zwłoki dzików (w tym dzików zabitych w wypadkach komunikacyjnych) świeże lub w dowolnym stadium rozkładu, w tym również kości dzików.
 
Jak postępować po znalezieniu padłego dzika?
  • jeżeli to możliwe, oznakować miejsce znalezienia zwłok dzika w celu ułatwienia ich odnalezienia przez właściwe służby;
  • powstrzymać się od dotykania zwłok dzika i pozostawić je w miejscu znalezienia;
  • zgłosić fakt znalezienia padłego dzika do właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii lub najbliższej lecznicy weterynaryjnej lub straży miejskiej lub miejscowego koła łowieckiego: w trakcie zgłoszenia należy podać miejsce znalezienia zwłok (np. charakterystyczne punkty orientacyjne lub współrzędne GPS), dane osoby zgłaszającej (w tym numer telefonu kontaktowego), liczbę znalezionych zwłok dzików w danym miejscu, ewentualnie stan zwłok padłych dzików (stan ewentualnego rozkładu, wyłącznie kości);
W związku z zagrożeniem ASF:
  • w lesie nie wolno pozostawiać żadnych odpadków żywnościowych;
  • należy powstrzymać się od wywoływania hałasu, który powoduje płoszenie dzików (w tym używania sprzętów lub pojazdów powodujących hałas);
  • nie spuszczać psów ze smyczy;
  • należy pamiętać, iż zgodnie z prawem, na obszarach występowania ASF, osobom mającym kontakt z dzikami nakazuje się stosowanie środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się ASF, w tym odkażanie rąk i obuwia;
  • należy przestrzegać zasady, że osoba, która znalazła padłego dzika, a tym samym mogła mieć kontakt z wirusem ASF, przez 72 godziny po tym fakcie, nie powinna wchodzić do miejsc, w których utrzymywane są świnie i nie wykonywać czynności związanych z obsługą świń.
 
Opracowano w Głównym Inspektoracie Weterynarii.
Zatwierdził: Paweł Niemczuk– Główny Lekarz Weterynarii.
 
więcej
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
Wytworzył2017-12-11
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-12-11 14:08
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-12-11 14:32
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
Wytworzył2017-07-19
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-07-19 11:07
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2017-07-19 11:11