Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2024-11-19
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-11-19 12:09
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-11-19 13:11
link:
https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Glowny-Lekarz-Weterynarii-wspiera-dobrostan-zwierzat-koniowatych/idn:2592

Główny Lekarz Weterynarii informuje o nowej Inicjatywie Wolontariuszy na rzecz dobrostanu zwierząt koniowatych, działającej przy Platformie Dobrostanowej Komisji Europejskiej. Efektem prac tej inicjatywy jest ulotka skierowana do turystów oraz osób korzystających z usług, w których biorą udział zwierzęta koniowate, takie jak konie, kucyki i osły.

Ulotka ma na celu upowszechnienie wiedzy na temat prawidłowych warunków utrzymywania zwierząt koniowatych. Zawiera informacje na temat odpowiedniego zachowania osób obsługujących te zwierzęta, ich podejścia do zwierząt oraz oceny kondycji zwierząt koniowatych. Dzięki tej inicjatywie, turyści i użytkownicy usług będą mogli lepiej zrozumieć, jak dbać o dobrostan koni, kucyków i osłów, co przyczyni się do poprawy warunków ich utrzymywania i traktowania.

Główny Lekarz Weterynarii zachęca wszystkich do zapoznania się z ulotką i stosowania się do zawartych w niej wskazówek, aby wspólnie dbać o dobrostan zwierząt koniowatych.



Ulotka skierowana do turystów oraz osób korzystających z usług, w których biorą udział zwierzęta koniowate.
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2024-09-25
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-09-25 10:48
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-09-25 10:50

Choroba niebieskiego języka (Bluetongue) jest zakaźną chorobą przeżuwaczy, zarówno domowych jak i dzikich (chorują na nią bydło, owce i kozy, ale także sarny, jelenie, łosie, afrykańskie antylopy, wielbłądy, słonie), wywoływaną przez wirus z rodzaju Orbivirus (Reoviridae).
 

O chorobie niebieskiego języka

Choroba niebieskiego języka (Bluetongue) jest zakaźną chorobą przeżuwaczy, zarówno domowych jak i dzikich (chorują na nią bydło, owce i kozy, ale także sarny, jelenie, łosie, afrykańskie antylopy, wielbłądy, słonie), wywoływaną przez wirus z rodzaju Orbivirus (Reoviridae). Zwierzęta nie zarażają się bezpośrednio od siebie, a jedynie poprzez owady kłująco-ssące z rzędu muchówek,  rodzaju kuczmany (Culicoides) oraz poprzez krew lub nasienie.

Na terytorium Polski choroba niebieskiego języka podlega obowiązkowi zwalczania.

Choroba nie przenosi się na inne gatunki zwierząt gospodarskich i domowych oraz na ludzi, co oznacza, że mięso, mleko, skóry i wełna oraz inne produkty pochodzące od przeżuwaczy nie stanowią zagrożenia dla ludzi. 

Objawy

Bydło zakaża się znacznie częściej niż owce, aczkolwiek bydło choruje rzadko. Ponadto choroba ta u bydła przebiega w łagodniejszej postaci niż u owiec. Po przechorowaniu bydło może stać się nosicielem zarazka, co prowadzi do zakażania kuczmanów i przenoszenia wirusa za ich pośrednictwem na zwierzęta zdrowe.

Z uwagi na długi okres wylęgania choroby objawy kliniczne u bydła mogą nie być widoczne nawet do 60-80 dnia po zakażeniu. Jednakże jeśli wystąpią, można zaobserwować:

  • gorączkę,
  • ślinotok,
  • zaczerwienienie i obrzęk błony śluzowej jamy ustnej,
  • owrzodzenie opuszki zębowej i niekiedy końca języka,
  • zapalenie koronki i tworzywa racic, będące przyczyną kulawizny,
  • u krów mlecznych - łuszczenie się naskórka strzyków i tworzenie się strupów,
  • ronienia,
  • rodzenie zdeformowanych cieląt, przy czym deformacje dotyczą najczęściej głowy. Na zakażenie najbardziej podatne są płody w okresie rozwoju mózgu.

U owiec choroba może przebiegać od zakażenia bezobjawowego lub postaci przewlekłej do nadostrej i ostrej. Można zaobserwować następujące objawy kliniczne:

  • bardzo wysoka temperatura ciała 41-42oC,
  • spadek kondycji, posmutnienie, depresja i utrata mleczności,
  • obrzęk warg, powiek i małżowin usznych,
  • silne zaczerwienienie błony śluzowej policzków i jamy nosowej,
  • drobne wybroczyny pod śluzówką jamy ustnej i nosowej,
  • owrzodzenie warg, opuszki zębowej oraz w niektórych przypadkach języka,
  • duszność, ślinotok, obfity wypływ z nosa, początkowo surowiczy, następnie śluzowo-ropny i krwawy,
  • wymioty mogące być przyczyną zachłystowego zapalenia płuc,
  • przekrwiony, obrzękły, siny i wystający z jamy ustnej język,
  • biegunka, kał z domieszką krwi,
  • kulawizna jako następstwo zapalenia koronki i tworzywa racic,
  • możliwe zapalenie płuc i zwyrodnienie mięśni,
  • ciężarne samice mogą rodzić martwe lub zdeformowane jagnięta.


 

Załączniki:

2067_Objawy choroby Plik pdf 2.18 MB
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2024-09-11
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-09-11 13:09
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-09-11 13:13

Załączniki:

Komunikat Plik pdf 683.76 KB
więcej
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłTomasz Stępień - Inspektor Wet.2024-09-06
Publikujący Tomasz Stępień - inspektor wet. 2024-09-06 10:08
Modyfikacja Tomasz Stępień - inspektor wet. 2024-09-06 10:10

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

APEL do właścicieli zwierząt - podczas upałów

W związku z falą upałów apeluję do właścicieli zwierząt a zapewnienie im odpowiednich warunków bytowania.

Zwierzęta w upale

 
Okres letni to czas, kiedy powinniśmy zadbać o nasze domowe zwierzęta w szczególny sposób. Przestrzeganie kilku podstawowych zasad postępowania pozwoli nam oraz naszym pupilom przetrwać upalną porę roku.

Okres letni to czas, kiedy powinniśmy zadbać o nasze domowe zwierzęta w szczególny sposób. Przestrzeganie kilku podstawowych zasad postępowania pozwoli nam oraz naszym pupilom przetrwać upalną porę roku.

Bez względu na stan fizjologiczny i wiek zwierzaka, wszystkie osobniki źle znoszą upały, jednak w grupie zwiększone ryzyka są:

  • zwierzęta bardzo młode i w podeszłym wieku,
  • ciężarne samice,
  • zwierzęta otyłe,
  • zwierzęta z chorobami serca i płuc,
  • rasy krótkoczaszkowe (np. mops, buldog, kot perski).

Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych zasad ułatwiających zwierzętom przetrwanie okresu upałów.

Woda

Zapewnijmy naszym podopiecznym dostęp do czystej, świeżej wody. Powinna być ona chłodna, ale nie lodowata. Napojenie zbyt zimną wodą może skończyć się zapaleniem gardła.
W upalny dzień woda szybko się nagrzewa, więc wymieniajmy ją często.
Dostęp do wody powinien być stały. Wyjątek stanowią zwierzęta chore, u których zarówno nadmiar jak i niedobór wody może być bardzo szkodliwy. Dotyczy to zwłaszcza osobników obarczonych schorzeniami serca i nerek, ale nie tylko. Dlatego, jeśli twój pupil jest w trakcie leczenia, koniecznie zapytaj lekarza weterynarii o optymalne dobowe zapotrzebowanie na wodę.

Cień i wentylacja

Długotrwałe przebywanie w pełnym słońcu może skończyć się przegrzaniem, udarem cieplnym, oparzeniami słonecznymi (zwłaszcza zwierzęta pozbawione okrywy włosowej oraz albinosy).
Nie zapominajmy o tym, że zwierzęta nie pocą się tak jak my całą powierzchnią ciała – wymieniają ciepło z otoczeniem jedynie przez zianie i opuszki łap.
Każde zwierzę powinno mieć możliwość schronienia się w zacienionym, chłodnym miejscu.

Zwierzęta w domu i na podwórku

Zwierzakom mieszkającym w mieszkaniach zostawmy otwarte drzwi do chłodniejszego pomieszczenia. Bardzo często nasi pupile, gdy im gorąco wybierają jako najlepsze posłanie łazienkowe kafelki. Aby ochłodzić zwierzaka można go również przykryć wilgotnym ręcznikiem lub spryskać wodą.
Jeżeli pozostawiasz zwierzę samo na kilka godzin, nie zapomnij o pozostawieniu odpowiedniego zapasu wody.

Buda psa podwórkowego powinna stać w cieniu. Podczas upałów zaleca się odpiąć łańcuch - pies instynktownie poszuka cienia, wykopie dołek w ziemi lub uda się do chłodnej piwnicy.

Małe zwierzaki (króliki, chomiki, świnki morskie, kanarki itp.) nie powinny przebywać w upalny dzień na balkonie.
Zalecane jest także strzyżenie zwierząt o długiej i gęstej okrywie włosowej.

Zwierzę w samochodzie

Podczas podróży samochodem koniecznie zadbajmy o częste pojenie pupila. Zabierzmy ze sobą butelkę z chłodną, a nawet zimną wodą (najlepiej niegazowaną mineralną) oraz ręcznik, który można będzie zwilżyć i okryć nim zwierzę w celu ochłodzenia organizmu. Na szybach powinniśmy zamontować specjalne osłony przeciwsłoneczne. Nie należy jednak przesadzać z otwieraniem okien w czasie jazdy, gdyż nasz zwierzak (zwłaszcza jeśli jest to pies) może nabawić się zapalenia uszu. Co 2-3 godziny zatrzymajmy samochód i wyprowadźmy zwierzę na spacer, najlepiej w zacienionym miejscu oraz dajmy mu pić.

W żadnym wypadku nie wolno podczas upału zostawiać zwierzęcia w zamkniętym samochodzie! Zamknięty samochód działa wtedy jak piekarnik – temperatura wewnątrz pojazdu rośnie bardzo szybko, może osiągnąć nawet 70 stopni Celsjusza, co w skrajnych przypadkach może spowodować uduszenie i śmierć naszego pupila.

Zwierzęta wolnożyjące

Podczas letnich skwarów zwierzęta wolno bytujące oraz bezdomne cierpią najbardziej zwłaszcza z pragnienia, ponieważ nie mogą same podać sobie miski z wodą. Zatroszczmy się o bezdomne psy, o podwórkowe czy śmietnikowe koty oraz o ptaki. Ustawmy miskę z wodą w zacienionym miejscu i uzupełniajmy jej zawartość świeżą wodą. Przyniesie to na pewno ulgę spragnionym zwierzakom.

Zwierzęta w podróży

W żadnym wypadku nie wolno podczas upału zostawiać zwierzęcia w samochodzie (!!!). Działa on jak piekarnik – temperatura wewnątrz pojazdu rośnie bardzo szybko, nawet jeżeli okna są uchylone.

Szczególnie w przypadku samochodów nie posiadających klimatyzacji, w najbardziej upalne dni, ograniczmy podróżowanie do minimum, zamontujmy osłony przeciwsłoneczne na szyby, zabierzmy ze sobą chłodną wodę aby regularnie poić pupila oraz wilgotny ręcznik, którym można okryć zwierzę. Jeżeli planujesz dłuższą podróż, rób częste przerwy.

Zwierzęta na spacerze

Podczas gorących dni, spacery z naszym pupilem ograniczmy do minimum w ciągu dnia, czyli mówiąc najprościej „siku, kupa i do domu”. Najlepszą pora na dłuższy spacer będzie wczesny ranek lub wieczór, gdy temperatura powietrza jest niższa. Unikajmy miejsc nasłonecznionych i zabierzmy ze sobą zapas wody.
Starajmy się aby nasz pies chodził głównie po trawie, a jak najmniej po rozgrzanych chodnikach, ponieważ nagrzany asfalt może poparzyć opuszki łap. W przypadku zwierząt nagich, nasmarujmy skórę narażoną na działanie promieni słonecznych kremem z filtrem UV.

Pamiętaj!

 


Przed konsultacją z lekarzem weterynarii nie podejmuj działań na własną rękę, nie podawaj leków – możesz bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Słusznym działaniem jest natychmiastowy kontakt telefoniczny z lekarzem, który udzieli informacji, jakie działania zabezpieczające i ratujące można podjąć w drodze do lecznicy. Nie zwalnia to jednak właściciela z obowiązku przyjazdu.
Każda minuta od czasu zauważenia objawów do czasu udzielenia pomocy jest ważna, więc nie zwlekaj.

Pies w rozgrzanym aucie

Jeśli widzisz zwierzę zamknięte w zaparkowanym samochodzie a zdradzające objawy wyczerpania - nie zwlekaj - szybkie działanie może mu uratować życie!

Widzimy psa zamkniętego w upał w samochodzie. Właściciela nie widać, nie wiemy, gdzie jest. Jest gorąco, widać, że zwierzę cierpi. Czy możemy zbić szybę?

Zgodnie z treścią art. 26 kodeksu karnego: Nie popełnia przestępstwa, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego jakiemukolwiek dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone przedstawia    wartość niższą od dobra ratowanego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej lek. wet. Marek Olszowy



 

Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2024-06-18
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-06-18 13:22
Zalecenia Podkarpackiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii dla kupujących żywność pochodzenia zwierzęcego wyprodukowaną przez podmioty nadzorowane przez Inspekcję Weterynaryjną
  1. Zakupy mięsa i wędlin tylko z legalnych źródeł.
Wybór produktów i wyrobów mięsnych pochodzących od legalnych dostawców lub hodowców, którzy przestrzegają standardów higieny i zasad bezpieczeństwa produkcji żywności.
Kupujący powinni być świadomi możliwych zagrożeń i weryfikować pochodzenie i bezpieczeństwo oferowanych produktów.
  1. Zakupy mięsa, wędlin i wyrobów garmażeryjnych z wiarygodnego źródła – rolniczy handel detaliczny (RHD).
W przypadku RHD wymagane jest oznakowanie miejsca zbywania żywności, w tym:
1) być czytelne i widoczne dla konsumenta;
2) zawierać napis „rolniczy handel detaliczny”;
3) wskazywać dane:
  • imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny;
  • adres miejsca prowadzenia produkcji zbywanej żywności;
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny – świadczący o objęciu działalności związanej z produkcją żywności nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
Przy nieoznakowaniu miejsca sprzedaży należy żądać w/w danych od sprzedawcy, a w przypadku braku ich uzyskania powinno odstąpić się od zakupu.
  1. Mięso, wędliny i przetwory oferowane do sprzedaży powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach.
Kupujący powinni zwrócić uwagę na:
  • czystość stanowiska sprzedaży i sposób przechowywania produktu;
  • spełnienie warunków chłodniczych, produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia i szybko psujących się, które wymagają przechowywania w odpowiedniej temperaturze.
  1. Unikanie zakupu i spożywania żywności niewiadomego pochodzenia.
Należy zachować szczególną ostrożność przy zakupie mięsa/wędlin/przetworów  poza legalnymi targami, bazarami, w tym oferowanych na ulicach (bezpośrednio ze środków transportu) lub w innych miejscach, gdzie pochodzenie i warunki przechowywania mogą stwarzać zagrożenia bezpieczeństwa żywości.
  1. Przestrzeganie zasad higieny
Skuteczne mycie rąk, a także mycie i dezynfekcja powierzchni i narzędzi mających kontakt z żywością to kluczowy warunek bezpieczeństwa produkowanej żywności.
Za bezpieczeństwo oferowanej żywności odpowiada zgodnie z prawodawstwem Unii Europejskiej jej producent, a od momentu zakupu żywności, ta odpowiedzialność spada na konsumenta, w tym niezwykle ważne jest dalsze przestrzeganie zasad higieny oraz zachowanie łańcucha chłodniczego w czasie jej przechowywania.
 
                                                   dr n. wet. Mirosław Welz
                                     Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2024-02-23
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-02-23 11:01
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-02-23 11:08
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2024-01-08
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-01-08 13:33
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2024-01-08 13:33

Dzień 1 stycznia 2024 r. jest datą wejścia w życie nowego brzmienia przepisu art. 53 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. 2023 poz. 1075).

Jako że do tego terminu system teleinformatyczny służący prowadzeniu dokumentacji leczenia zwierząt przez właścicieli lub posiadaczy zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, nie zostanie udostępniony przez Głównego Lekarza Weterynarii, przedmiotowa dokumentacja powinna być prowadzona na podstawie przepisów Unii Europejskiej.

Jednocześnie z uwagi na fakt, iż przepisy unijne nie określają wzoru tej dokumentacji, ale stwarzają możliwość jej prowadzenia w formie papierowej lub elektronicznej, dopuszczalne jest przyjęcie prowadzenia tej dokumentacji w jednej z tych form, z wykorzystaniem wzoru stosowanego dotychczas.

Więcej informacji w linku: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/prowadzenie-dokumentacji-leczenia-zwierzat-i-stosowanych-produktow-leczniczych-w-oczekiwaniu-na-system-teleinformatyczny

krowy w oborze

 

więcej
Podmiot publikującyPowiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej
WytworzyłMarek Olszowy - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej2023-12-28
Publikujący Administrator BIP - Redaktor BIP 2023-12-28 10:13
Modyfikacja Administrator BIP - Redaktor BIP 2023-12-28 10:14