Zalecenia dotyczące postępowania z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
W związku z zapotrzebowaniem konsumentów na zakup żywych karpi w okresie przedświątecznym
w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad
w zakresie postępowania z żywymi rybami wynikających z obowiązujących przepisów prawnych:
Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
  1. Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej.
  2. Zalecenia dotyczące personelu:
  3. Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb:
Zalecenia dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb oraz stosowanych opakowań do przenoszenia zakupionych żywych ryb. Zaleca się, aby w przypadku zakupu żywej ryby, opakowanie stosowane do przenoszenia zawierało wodę. Podstawowe znaczenie ma zapewnienie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji ciała, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach.
Z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania, ilość wody w opakowaniu powinna być
co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody. Należy unikać uszczelniania, czy zamykania opakowania, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza. Zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu był jak najkrótszy.